Famous Women Personalities 2023-24 (Part-2)

Famous women 2024/ current affairs
Famous women 2024/ current affairs

Famous women personalities in news 2023-24

1. Who has become the first youngest woman of India to address the ‘United Nations (UN)’ three times?

Ans: Deepika Deshwal

 (Facts: UN- United, Established-24 Oct 1945, Headquarters- New York (USA), Member countries-193, President- Antonio Guterres)

2. Who has been honored with ‘Wildlife Conservation Award 2023’?

Ans: Alia Mir

(Facts: Alia is an eminent sociologist, she was awarded at the World Forestry Day celebrations organized by the Jammu and Kashmir Collective Forests. She was awarded for her achievements in all aspects of wildlife conservation including bear rescue in Kashmir, rescue and release of wild animals, injured animal care, and wildlife.)

3. Who has become the first woman science chief of NASA?

Ans: Nicola Fox

(Facts: NASA- National Aeronautics and Space Administration, Established-29 July 1958, Headquarter- Washington DC, Chairman- Bill Nelson)

4. Who has been honored with ‘Saraswati Samman 2022’?

Ans: Sivasankari

(Facts: Tamil writer Sivasankari has been selected for the Saraswati Samman for the year 2022 for her book ‘sooryavansham’)

5. Who has become the first woman to become an umpire in ‘ICC men’s T20I Cricket’?

Ans: Kim Cotton (New Zealand)

6. Who has been honored with ‘Sahitya Akademi Award 2023’ for English language?

Ans: Neelam Saran Gaur

(Facts: Sahitya Akademi, announced its annual Sahitya Akademi Awards 2023, to writers in 24 Indian languages, including translations. The award in form of a shawl, engraved copper-plaque and an amount of Rs. 1,00,000/- towards each.

Sahitya Akademi: Established on March 12, 1954)

7. Which writer has won 6th Rabindranath Tagore Literacy Award for the book ‘Salt and Pepper’?

Ans: Sukrita Paul Kumar

(Facts: The Rabindranath Tagore Literary Prize -founded by Peter Bundalo (US-based publisher) in 2018.

Rabindranath Tagore Literary Prize is for extraordinary literary work from around the world. Its purpose is to promote values such as world peace, education, art, literature, and human rights.

Sukrita Paul Kumar received award in form of a cash prize of 5,000 USD, a Tagore statue, and a certificate recognizing her extraordinary contribution to literature.

Rabindranath Tagore Literary Prize for Social Achievement- Abhijit Banerjee for extraordinary contribution social welfare.)

8. Who has become the ‘first woman neutral umpire’ appointed by the International Cricket Council for a bilateral series?

Ans: Sue Redfern (UK)

9. Which medal did Rhythm Sangwan win in the women’s 25 meter pistol event in the Asian Shooting Championship 2024 held in Jakarta, Indonesia?

Ans: Bronze (Rhythm Sangwan is from Haryana )

10. Who has become the first Indian woman officer to command a fighter unit in the ‘Indian Air Force’?

Ans: Shaliza Dhami

(Facts: Shaliza Dhami commands the missile squadron in the western region)

11. Who has become the first woman president of ‘Table Tennis Federation of India (TTFI)’?

Ans: Meghna Ahlawat

(Facts: TTFI- Table Tennis Federation of India, Established-1926, Headquarter- New Delhi)

12. Who has become the ‘first woman skydiver’ of the Indian Army?

Ans: Lance Naik Manju

13. Who became the first airport woman firefighter in the country to operate Crash Fire Tender (CFT)?

Ans:  Disha Naik

(Facts: Country’s First airport female firefighter- Disha Naik of Goa, Country’s first Muslim female fighter pilot- Sania Mirza from Uttar Pradesh)

14. Who has become the first Indian woman officer to be posted overseas project of ‘Board Roads Organization (BRO)’?

Ans: Captain Surbhi Jakhmola

(Facts: Captain Jakhmola has been deployed for project Danak run by BRO in Bhutan.)

15. Who has won the title of ‘Miss Earth India 2023’?

Ans: Priyan sain

(Facts: Priyan sain has won the title of Miss Earth India 2023 at the Miss Divine Beauty 2023 National Finals held in New Delhi. She hails from Jaipur, Rajasthan.)

16. Who has become the first cricketer to win the ‘ICC Player of the Month’ award consecutively?

Ans: Ashleigh Gardner (Australia)

17. Who has become the new Managing Director (MD) and CEO of ‘Invest India’?

Ans: Nivruti rai

(Facts: Invest India- Established: 2009, Headquarter- New Delhi)

18. Which Indian has been conferred with France’s highest civilian award ‘Chevalier de la Legion d’Honneur 2023’?

Ans : Kiran Nadar

(Facts: Art collector Kiran Nadar has been awarded ‘Chevalier de la Legion d’ Honneur (Knight of the Legion of Honor)’ by French Ambassador to India Emmanuel Lenain.)

For more such questions visit

https://minikosh.com/education-famous-women-personalities-2023-24-2/

https://minikosh.com/list-of-famous-women-personalities-2023-24/

For related Videos/shorts

youtube.com/@Minikosh/shorts

Leave a comment

RSS
Follow by Email
Instagram
Telegram
WhatsApp