Famous Women Personalities 2023-24 (Part-3)

Famous personalities
Famous women personalities 2023-24/ current affairs 2024 / inspiring females

Famous Women Personalities 2023-24

1. Who has become the first woman MP to preside over the ‘Nagaland Rajya Sabha’?

Ans: Phangnon konyak

2. Which British Sikh trekker has set a new record for solo skiing?

Ans: Harpreet Chandi

3. Who has become the first Indian global brand ambassador of luxury fashion brand ‘Gucci’?

Ans: Alia Bhatt

4. Who has become the New chief and vice-chairman of ‘Meta India’?

Ans: Sandhya Devanathan

(Facts: Meta (Old name facebook), established-2004, headquarter California (USA), CEO- Mark Zuckerberg)

5. Who has become first woman Prime Minister of ‘Italy’?

Ans: Giorgia Meloni

(Facts: Italy is located in the Europe, capital of Italy- Rome, Currency Euro, President of Italy- Sergio Mattarella)

6. Who will be honored with the ‘Second Lata Deenanath Mangeshkar Award 2023’?

Ans: Asha Bhosle

(Facts: The Lata Deenanath Mangeshkar Award was instituted in the memory and honor of legendary singer Lata Mangeshkar, who died in February 2022 at the age of 92.)

7. Which novelist of Indian origin has been honored with “Singapore’s Highest Honor in Arts”?

Ans: Meera Chand

(Facts: Why it is given? – For artistic excellence and her contribution to enriching the art and culture landscape of the country.)

8. Who has won the best Actress Award at the ‘Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2023’?

Ans: Alia Bhatt

9. Which Indian writer has been honored with the ‘45th European Essay Prize for Lifetime Achievement Award 2023’?

Ans: Arundhati Roy

(Facts: Arundhati Roy has been given this honor for the French translation of the essay collection titled ‘Azadi published in 2021.)

10. Who has been honored with the ‘53rd Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award 2023’?

Ans: Waheeda Rehman

11. For the first time, a Hindu woman has filed nomination for elections in Pakistan. What is her name?

Ans: Dr. Saveera Parkash

12. Tenzing Norgay National Adventure Award 2022 has been awarded to whom?

Ans: Savita Kanswal

(Facts: Her Father Radheshyam Kanswal received this award from president Droupadi Murmu.

In year 2022, Savita Kanswal, who had gone to conquer a peak in Uttarkashi district, lost her life after being hit by an avalanche.)

13. Who has become the first woman Chief Secretary of ‘Telangana’?

Ans: Shanti Kumari

14. Who has become the new head of ‘New Development Bank (NDB)’?

Ans: Dilma Rousseff

(Facts: NDB- New Development Bank, Established- 15 July 2014, Headquarter Shanghai (China), Founder- Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS).)

15. Who has become the first woman Secretary General of ‘World Meteorological Organization (WMO)’?

Ans: Celeste Saulo

(Facts: WMO- World Meteorological Organization, Established- 23 March 1950, Headquarter- Geneva, Switzerland, Member countries-193)

16. Who has become the first woman chief of ‘US Navy’?

Ans: Lisa Franchetti

(Facts: United State of America- America is located in the North American continent, capital- Washington- DC, currency- US Dollar, 46th president- Joe Biden, Vice President- Kamala harris)

17. Which country’s Queen Margrethe II has announced to leave her post after 52 years?

Ans: Denmark

18. Who has become the first woman Director General of ‘United Nations Migration Agency’?

Ans: Amy Pope

(Facts: International Organization for Migration (IOM)- Formation- 6 December 1951, Headquarter- Geneva, Switzerland, Membership (2023)-175 member countries)

19. Who has become the First Woman ‘Director General of Police (DGP)’ of Maharashtra in 2024 ?

Ans: IPS Rashmi Shukla

(Facts: the 1998 batch IPS officer before appointed as DCP, she was on central deputation heading the Sashatra Seema Bal (SSB), initially se set to retire in June 2024, but now she will serve complete two-year tenure till 2026.)

20. Who has become the new CEO of ‘Vodafone Group’?

Ans: Margherita Della Valle

(Facts: Vodafone Group- Established- Sepetember 16, 1991, Headquarter- England, Founder- Ernest Harrison, Gerry Cub)

21. Who has won the ‘Leipzig Book Prize’ in 2023?

Ans: Maria Stepanova

(Facts: Russian- born author Maria Stepanova has been awarded the prestigious Leipzig Book Prize for European Understanding on the year 2023 for her poetry collection ‘Girls Without Clothes’)

22. Who has become the new CEO of social media platform ‘Twitter’?

Ans: Linda Yaccarino

(Facts: Twitter- Established- 21 March 2006, Headquarter- California (USA))

23. Who has become the third woman chess Grandmaster of India?

Ans: Vaishali Rameshbabu

(Facts: Vaishali Rameshbabu of Chennai has become the 84th Grandmaster of India.

Event- Barcelona, Spain

Vaishali Rameshbabu and her younger brother R Praggnanandhaa are India’s first brother-sister pair to become Grandmasters.

Vaishali is the third Grandmaster of India after Koneru Humpy and Harika Dronavalli)

For more such questions visit

https://minikosh.com/education-famous-women-personalities-2023-24/

https://minikosh.com/famous-women-personalities-2023-24-part-4/

For related videos/shorts

youtube.com/@Minikosh/shorts

Leave a comment

RSS
Follow by Email
Instagram
Telegram
WhatsApp